System integrert metode

System integrert metode har sitt utspring fra humanistiske prinsipper og gjenopprettende rettferdighet («restorative justice»), sammen med sosialpsykologiske prinsipper.

Metoden legger særlig til grunn et systemisk tankesett når konflikter forstås og behandles, noe som innebærer at medvirkende faktorer kan avdekkes på ulike nivåer. Selv om de samme saksbehandlingsprinsipper som juridisk metode legges til grunn i kartlegging av situasjonen, vil denne tilnærmingen gi større medvirkning i utarbeidelsen av handlingsplaner og tuftes på endringsteorier som søker forsoning og organisatorisk læring.

Utgangpunktet kan være en klage eller varsel fra en eller flere ansatte på hvordan man blir eller har blitt behandlet krenkende av andre. Men det kan også være en mer uformell anerkjennelse av at samarbeidet ikke fungerer godt nok.

System integrert metode er opptatt av hvordan partene karakteriserer det som har skjedd, hvilke reaksjonene (følelser) partene har på det som oppleves å ha skjedd. I tillegg utfordrer metoden også deltagerne på å se på læringsforhold utenfor selve relasjonen. Det være seg ledelse, organisatoriske forhold, rolleklarhet, målbildet, ressurser, prosedyrer etc.

Metoden vil med det bidra til å utvide læring og skape forutsetninger for forebygging av destruktive konflikter i fremtiden. Metoden setter verdi og holdningsgrunnlaget til virksomheten som referanse for den atferd som bidrar til konflikt. Arbeidsmiljøloven og brudd på denne er sekundær.

Metoden har to hovedelementer:

– Frivillig dialog mellom konfliktparter i søken etter å sammen forstå situasjonen og finne frem til hvilke behov som kan bidra til forsoning i relasjonen. Inkludert andre interessenter eller konfliktparter.

– Deretter en vurdering om hvilke forhold som kan generere læring for relasjonen (forhindre destruktiv utvikling senere) og søke etter medvirkende forhold som partene anser relevant for læring på organisasjonsnivå.

Hovedpunkter fra agenda:

  • Om metodens plassering blant andre metoder
  • Hva kjennetegner metoden
  • Fra bruk i praksis
  • Utvikle en intervjuguide basert på dynamisk system teori
  • Muligheter etter rapport
  • Bruk av metoden i praksis, kombinert med bruk av praktisk øvelse

Detaljer om kurset

Varighet: Hel dag.

Antall: Inntil 20 personer

Passer for: Ledere, konsulenter, HMS rådgivere og HR personell.

Pris heldags samling / bedriftsinternt: kr 24 900,-.

Eventuelle reisekostnader/opphold tilkommer. Prisene er fritatt mva.

Etter gjennomført kurs vil du ha innsikt og forståelse av metodens plassering blant andre, hvordan denne benyttes i praksis, verktøyene for å gjennomføre metoden og mulighetene i det videre arbeid basert på funn.

Dette er eventuelt avsluttende kurs i Nøgd sertifisering. Etter dette følger praktisk arbeid med konkrete caser.

Kontakt oss for  spørsmål om kurs

Ta kontakt med oss for bestilling eller spørsmål om kurs for din virksomhet. 

Videreutvikling

Hastehjelp - kontakt oss nå for bistand i arbeidsmiljøet

Ønsker du videreutvikle virksomheten?

Vi kan raskt hjelpe med å finne en løsning.

Ta et møte med oss